Smittsam prion skapad i provrör

År 1997 belönades Stanley Prusiner med Nobelpriset i fysiologi eller medicin för att han beskrev prioner.
Publicerad

Dessa smittsamma proteiner överför sjukdom genom att få friska proteiner att även de veckla ihop sig på ett sjukdomsbringande vis. Det var en helt ny princip för smittspridning eftersom ingen arvsmassa behövs. Många menade dock att priset gavs för snabbt och utan fullständig bevisning.

Nu har forskare vid University of Texas Medical Branch in Galveston lyckats rena smittsamma prionproteiner från djur och sedan mångfaldigat dem i provrör. När de tillverkade prionerna sedan sprutades in i hjärnan på hamstrar fick dessa en variant av prionsjukdomen scrapie.

Resultaten presenteras i tidskriften Cell.

Prioner – högaktuellt smittämne

Forskning & Framsteg
Nr 8/97s

Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor