Korttrick avslöjar efterhandskonstruktioner

Svenska forskare har lyckats lura folk att förklara varför de har gjort val som de faktiskt inte gjort.
Publicerad

– Vi blev mycket förvånade över hur få som upptäckte att vi hade ändrat deras val, säger Petter Johansson, doktorand i kognitionsvetenskap vid Lunds universitet.

Petter Johansson och hans medarbetare tog hjälp av en professionell magiker för att utveckla ett enkelt experiment. Forskarna visade parvisa kort med bilder av kvinnoansikten för försökspersoner som skulle välja ut det vackraste ansiktet i varje par. Därefter räckte forskarna över det valda kortet och bad försöksdeltagaren förklara sitt val. Men i vissa fall använde forskarna ett inövat korttrick för att byta ut korten. Bluffen avslöjades bara i ungefär en femtedel av fallen. De allra flesta försökspersonerna gav utförliga förklaringar även till val som han eller hon inte hade gjort.

– Efteråt vägrade de ofta tro att vi hade bytt ut bilderna, innan vi visade hur tricket gick till, säger Petter Johansson.

Resultaten, som har publicerats i tidskriften Science, visar att människor i vissa lägen är förvånansvärt dåliga på att stämma av resultaten av en handling med den avsikt som låg bakom. Forskarna kallar fenomenet beslutsblindhet. Och blindheten gäller inte bara val som, i linje med traditionella könsroller, går ut på att sortera kvinnor efter hur vackra de är. I andra försök har forskarna även visat liknande effekter med bilder av mansansikten och med abstrakta mönster. Just nu testar de ett liknande experiment som går ut på att välja den godaste av två olika sorters sylt.

– En möjlig tolkning av resultaten är att många av människors försök att förklara olika val i själva verket är efterhandskonstruktioner, säger Petter Johansson.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor