Inget att bita i

Japansk orm försvarar sig med gift lånat från paddor.
Publicerad

Forskare har för första gången upptäckt att ett ryggradsdjur hämtar gift från ett annat ryggradsdjur och lagrar det avskilt i kroppen.

Den japanska gräsormen, på engelska kallad tiger keelback, förvarar paddgift i körtlar precis bakom huvudet. Blir ormen anfallen visar den upp körtlarna. Angripare som tidigare råkat ut för det illasmakande giftet drar sig då tillbaka.

I slutet av 1990-talet upptäckte den japanske zoologen Akira Mori att gräsormarna på en viss ö inte visar upp körtlarna utan flyr, ett tecken på att de inte har något gift. Eftersom ön saknar giftiga paddor lade han fram hypotesen att ormarnas gift kommer från dessa.

Tillsammans med Deborah Hutchinson och Alan Savitzky vid Old Dominion University i Virginia, USA, har Akira Mori nu funnit att giftkoncentrationen är högre hos ormar som lever i områden med gott om giftiga paddor. De upptäckte också att giftrika ormmödrar överför så mycket gift till sina nyfödda att det skyddar dem mot angrepp i minst två månader. Ormmödrar från paddfria områden vidarebefordrar inget gift alls, och om deras ungar föds upp på giftfri föda förblir de utan gift. Ges de däremot giftpaddor att äta fylls deras körtlar snart.

Intressant nog använder ormarna inte paddgiftet när de själva jagar. De har i stället ett helt annat gift i sin saliv som blockerar en levringsfaktor i blodet. Det har till och med hänt att människor som blivit bitna har förblött.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor