Maskar i havet släpper lysbomber

Djupt nere i havets mörker lever en tidigare okänd grupp havsborstmaskar som i trängda lägen skickar i väg lysande blåsor.
Publicerad
**Bomber på kroppen**. Direkt bakom huvudet sitter sju lysbomber redo att fyras av. Djuret är drygt 4 cm långt.
Bild: C. Dunn

– Vi tror att blåsorna är till för att förvirra rovdjur, säger Fredrik Pleijel, professor i marinbiologi vid Göteborgs universitet.

Han ingår i en forskargrupp som har studerat havsborstmaskarna med en fjärrstyrd ubåt i djupa hav utanför Filippinerna och västra USA.

Forskarna har upptäckt sammanlagt sju nya arter, varav fem släpper lysbomber som ger ifrån sig ett intensivt ljus under flera sekunder. Det kan räcka för att havsborstmaskarna – som saknar ögon – ska hinna smita från ett seende rovdjur.

Det har tidigare varit känt att vissa bläckfiskar och ormstjärnor har en liknande förmåga att avge ljus som förvirrar angripare.

De nyupptäckta havsborstmaskarna är mellan ett par centimeter och en knapp decimeter långa, enligt en rapport i tidskriften Nature. De simmar bra både framåt och bakåt med paddelliknande utskott. Några arter lever på bottnen flera kilometer under ytan, medan andra håller till i djuphavets fria vattenmassor.

Publicerad

Miljö & klimat

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor