Jean Tirole.Motivering: För hans analys av marknadsmakt och reglering.Jean Tirole är verksam vid universitetet i Toulouse, Frankrike.
Bild: Stringer / France

Att tämja marknaden

NOBELPRIS I EKONOMI 2014: Jean Tirole är en av vår tids viktigaste nationalekonomer. Hans forskning handlar om hur man ska hantera branscher med få och stora aktörer.

Årets ekonomipris till Alfred Nobels minne går till den franske nationalekonomen Jean Tirole ”för hans analys av marknadsmakt och reglering”. Jean Tirole är verksam vid universitetet i Toulouse. Hans forskning har handlat om hur man ska reglera marknaden för branscher som är dominerade av få och stora företag, som bankmarknaden och telekommarknaden. Just sådana marknader ger ofta oönskade effekter för samhälle och medborgare, eftersom det är svårt för mindre företag att ta sig in. Det gör att priserna kan bli högre än vad kostnaderna motiverar och att lågproduktiva företag kan överleva längre än de borde.

Tidigare letade man inom forskningen efter generella principer att applicera på alla branscher, som att sätta pristak för monopolister eller förbjuda samarbete mellan konkurrenter inom samma marknad. Men enligt Jean Tirole räcker inte sådana generella regler. I stället bör regleringen utgå från hur det ser ut inom varje enskild bransch.

Jean Tirole har främst utgått ifrån spelteori när han utarbetat sina teorier.

– Han ger oss en verktygslåda för att lösa en del av marknadens problem, och politiker till både vänster och höger har stor anledning att dra nytta av hans analyser. Hade vi fler forskare som Jean Tirole så vore det bra för världen, säger Tore Ellingsen, som är professor i nationalekonomi och ordförande i priskommittén.

Enligt den ledande svenska ekonomiforskningsbloggen Ekonomistas är Jean Tirole ”en mycket värdig mottagare av ekonomipriset”, och hans arbeten beskrivs som högaktuella för dagens debatt om hur den offentliga sektorn ska organiseras.

Jean Tirole publicerade sina viktigaste artiklar på 1980- och 90-talen, men häromåret gav han tillsammans med ett par kolleger ut boken Balancing the banks. Global lessons from the financial crisis (Princeton university press 2010).

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor