Vilken diagnos passar Leonardo da Vinci?

Det har gått 500 år sedan renässansgeniet Leonardo da Vinci dog. Nu försöker psykiatriker förklara hans storhet med diagnosen adhd.

Publicerad
Diagnosen adhd skulle kunna vara en orsak till att Leonardo da Vinci var så genial, enligt forskare i Storbritannien.
Bild: iStock

Leonardo da Vinci (1452–1519) är mest känd för att ha målat tavlan Mona Lisa. Men han utmärkte sig även som arkitekt, ingenjör, uppfinnare, naturforskare, matematiker, musiker och mycket annat.

Den spretiga karriären skulle kunna bero på att han hade adhd, som bland annat innebär svårigheter att behålla koncentrationen på en enda sak. Det tror i alla fall psykiatriker i Storbritannien efter att ha granskat Leonardo da Vincis dagböcker och vad människor i hans samtid hade att säga om honom.

Forskarna understryker att adhd kan innebära fördelar. ”Ett rörligt sinne kan underbygga kreativitet; rastlöshet kan leda till sökande efter nyheter och förändring”, skriver de i tidskriften Brain.

Till stöd för sin tes hänvisar de till att Leonardo var vänsterhänt och sannolikt hade både dyslexi och en hjärna med språkförmågan förlagd främst till den högra halvan. Allt detta är vanligt bland personer med adhd. Dessutom var han känd för att ge sig in i nya projekt utan att avsluta de pågående.

Läkare har en lång tradition av att betrakta historiska personer genom sina teorier om avvikande beteenden och egenskaper. Psykoanalysens grundare Sigmund Freud ansåg för drygt hundra år sedan att Leonardo da Vinci var styrd av  undertryckt sexualitet orsakad av att han föddes utom äktenskapet och hade en överbeskyddande mamma. Andra har försökt förklara hans konstnärliga blick med en ovanlig form av skelning. Den enda diagnos alla verkar vara ense om är att han var ett geni.

Rastlöst geni

Leonardo da Vinci ägnade sig bland annat åt studier av människokroppens proportioner, som i den klassiska teckningen Den vitruvianske mannen.

Publicerad

Samhälle & kultur

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor