Ju starkare rosa, desto kaxigare flamingo

Nya rön visar att intensiteten hos den rosa färgen avslöjar hur dominant en flamingo är – ju mer färg, desto kaxigare är den. 

Publicerad
Ju starkare rosa färg, desto oftare är flamingon i bråk om mat.
Bild: Getty images

Flamingor föds gråa men blir rosa som vuxna. Det beror på att de får i sig stora mängder färgpigment, karotenoider, från de skaldjur och alger de äter.

Brittiska forskare har undersökt det sociala samspelet mellan flamingor i fångenskap. Undersökningarna visar att de individer som har den mest intensiva rosa färgen är involverade i flest bråk över mat. Detta gäller både för hannar och honor. Forskarna, som har publicerat sina rön i Ethology, menar att fåglarna med starkast rosa färg är i bäst fysisk form och kan därför dominera vid ”matbordet”.

Intensiteten hos den rosa färgen är en så kallad ”ärlig signal”. Den avslöjar fågelns kondition och är en viktig källa till information när flamingor ska välja partner. När de har hittat en partner och skaffat ungar bleknar fjädrarna ganska snabbt. Det tuffa livet som småbarnsföräldrar tar ut sin rätt.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor