Ung vetenskapssport fyller tio år: ”Kul att träffa andra med samma driv!”
Några tonåringar gillade att lösa matteproblem tillsammans och ville fortsätta hålla kontakten med varandra. Vad blev lösningen? Föreningen Ung vetenskapssport som i dag arrangerar både tävlingar och läger.

Ung vetenskapssports styrelse jobbar för att skapa mötesplatser som främjar ungas intresse för vetenskap.
Bild: Benjamin Verbeek
– Finns det något rum som heter Einstein?
18-åriga Dani Zuhair och hans vänner står framför kartan av mattehuset på Lunds tekniska högskola. De är deltagare på ett matteläger och just nu pågår en skattjakt. De har dechiffrerat den första ledtråden – ett citat av Albert Einstein – och letar nu efter nästa.
Det är första kvällen på både matte- och biologilägret som anordnas av Ung vetenskapssport 24–27 april 2025. Förutom lägren pågår även ett evenemang med aktiva och alumner för att fira att Ung vetenskapssport fyller tio år.
Varje år anordnar föreningen läger för cirka 600 deltagare och arrangerar vetenskapstävlingar i bland annat programmering och lingvistik. Men så var det inte när föreningen grundades 2015.
Ville fortsätta lösa matteproblem tillsammans
– Vi var ett gäng som var på väg hem från matteolympiaden och tyckte det var väldigt kul att umgås. Då kom idén att arrangera läger. Det var väl både lite egoistiskt – vi ville fortsätta träffa varandra och att göra det som lägerledare var ett bra sätt – men framför allt var det för att skapa ett ställe där folk kan träffas och lära sig tillsammans, säger 28-åriga Lars Åström som var Ung vetenskapssports första ordförande.
Vad de inte insåg var hur mycket logistik som behövs för att arrangera ett läger för personer runtom i landet.
– På själva lägren var det ju kul men inte att boka mat och hotell. Man tänkte att ”någon måste göra det så jag får väl ta det”, säger Lars Åström.
Nu har Ung vetenskapssports läger en betydligt bättre struktur. De har insett att de bästa personer att driva nästa läger är deltagarna från tidigare läger och snart finns ett överflöd av folk som vill hjälpa till, enligt Lars Åström.
Tidigare deltagare tar över facklan
En av dem är dagens ordförande Klara Bragesjö Björkén. Hon går sista året på gymnasiet och deltog på ett av mattelägren 2023.
– Jag tyckte det var superkul. Sedan var jag guide på programmerings-EM för tjejer och icke-binära samma år och tyckte att det var väldigt givande att engagera mig ideellt och fick för mig att kandidera till ordförande. Det som driver mig är vikten av att främja vetenskapsintresset hos unga. Att deras intresse verkligen ska uppmuntras på ett sätt som kanske inte görs i traditionell skolgång, säger hon.
Den här helgen är de 60 personer som träffas på alumnevenemanget och totalt 135 ungdomar som deltar på matte- och biologilägret. Lägerdeltagarna är mellan 15 och 19 år. Många av ledarna är i samma ålder som de äldre deltagarna. Klara Bragesjö Björkén projektleder helgens matteläger.
– Det är en lite unik känsla. Det är kul att träffa personer i samma ålder, men det är lite speciellt för man känner sig som en av dem fast man har mer ansvar. Men man får bara äga den rollen, säger hon.
Deltagarna på lägren lyssnar på föreläsningar och har olika aktiviteter. Både alumner och deltagare på mattelägret tävlade till exempel i ett estimathon – en tävling där man ska uppskatta till exempel hur många bilar det finns i världen.
På biologilägret gjorde deltagarna studiebesök på några labb och matade en surdeg. De som ville fick också lära sig pardans.
Den tidigare ordföranden Lars Åström lämnade föreningen för fem år sedan men besöker lägren när han kan.
– Man blir förundrad över deltagarna som är här nu. De är mycket bättre än vad jag var när jag var här och de lär sig svårare grejer. Dessutom får man se att folk pratar med varandra och är exalterade över att få lösa problem tillsammans. Första året hade vi ett läger för cirka 25 personer. Nu har de lika många läger på ett år som vi hade under de första fem åren som jag var med. Det är väldigt roligt, säger han.
Fler träffar för tidigare deltagare
10-årsjubileet firas med en fin middag på restaurangen Hypoteket i Lund. Alla sitter vid långbord med vita dukar i ett pampigt rum som fylls med sorlet av samtal och skratt. I det vita taket kan se olika stjärntecken och figurer som påminner om grekiska statyer. På de mörkbruna väggarna hänger det porträtt på finklädda män.
– Det är vårt första alumnevent. Nu har vi ändå två generationer av engagerade som har passerat, så jag hoppas att det blir träffar för det är bra för oss men även för deltagarna. Men det kanske inte blir lika fancy varje år, säger 25-åriga Benjamin Verbeek som projektleder alumneventet.
Han upptäckte Ung vetenskapssport när han studerade och fick förfrågan att föreläsa på ett av lägren. Nu har han varit aktiv i föreningen i tre år. Han är en av fyra verksamhetsutvecklare som nyligen anställdes och jobbar någon dag i veckan med administrativa uppgifter samt att utveckla sätt att nå ut till fler unga. Men precis som andra föreningar är majoriteten av det som Ung vetenskapssport gör ideellt arbete.
– Vi måste ta vara på den här viljan att jobba ideellt som alla lägerledare har. Vi som arrangerar de här lägren är ett väldigt bra community så jag tror att vi alltid kommer ha bra föreläsare och ledare som tycker det här är kul. Det är viktigt att vi lär oss av våra tidigare misstag och vad som funkat. Därför är våra alumner väldigt värdefulla, säger Benjamin Verbeek.
18-åriga Dani Zuhair och hans lagkompisar på mattelägret hittade till slut skatten. Det var chokladpengar i guldfärgad folie. Han introducerades till ett vetenskapsevent av sin lärare när han gick i sjunde klass.
– Det var väldigt kul att träffa andra unga med samma intresse och driv och sen fastnade jag, säger han.
@forskningframsteg 17-åriga Amelie var en av deltagarna på mattelägret som arrangerades av @Ung Vetenskapssport ♬ originalljud – Forskning&Framsteg

Kunskap baserad på vetenskap
Prenumerera på Forskning & Framsteg!
Inlogg på fof.se • Tidning • Arkiv med tidigare nummer