Annons

Nytt sätt att krympa tumörer

Små fettballonger fyllda med läkemedel släpper ut sitt innehåll när de bestrålas med värme.

Annons

Forskare vid Duke University Medical Center i USA har konstruerat 100 nanometer små ballonger, så kallade liposomer, som består av ett fettlager och en vätskefylld mittpunkt. Liposomerna fylls med ett läkemedel riktat mot exempelvis bröstcancer och släpps sedan ut i blodet på patienten. Finessen är att man med värmebehandling kan få liposomerna att ge ifrån sig sitt innehåll på precis rätt ställe i kroppen. De smälter nämligen vid 41-42 grader, och för att nå den temperaturen bestrålas tumörområdet med mikrovågor.

Forskarna har mätt hur effektivt läkemedlet avges. Det har gått att filma experimenten eftersom nanoballongerna även burit med sig mangan, en metall som används som kontrastmedel vid magnetresonansavbildning. Forskarna, som leds av professor Mark Dewhurst, visade att cancermedicinen tömdes ut inom 20 sekunder, och att 30 gånger mer läkemedel hamnar i tumören än om medlet hade injicerats utan liposomer.

- Vi är intresserade av att använda metoden för att behandla kvinnor med långt gången bröstcancer. De är sällan bra kandidater för kirurgi eftersom tumörerna är för stora och svåra att ta bort. Vårt mål är att minska tumören, så att dessa kvinnor därefter kan behandlas med operation eller strålbehandling, säger Mark Dewhurst.

Metoden är inte bara inriktad på bröstcancer.

- Liposomerna kan också fyllas med andra läkemedel riktade mot andra cancerformer, som tjocktarmscancer, livmoderhalscancer och cancer i matstrupen, säger han.

Resultaten publicerades i tidskriften Magnetic Resonance in Medicine.

Nya vapen mot cancer

Med bättre diagnoser av tumörer kan framtida behandlingar skräddarsys för patienten.

2005-10-01

Mobiltelefoner...

...och rädslan för osäkerhet.

2006-06-01

Gamla celler tappar kontrollen

Forskning om vanlig bagerijäst ger ny kunskap om hur åldrande celler betersig.

2003-12-01

Dagens behandling alltmer effektiv

Nya läkemedel är nu i bruk som förhindrar tumörväxt genom att blockera tillväxtfaktorer, deras receptorer eller andra

2005-10-01

Nytt sätt att förutspå cancer

Det finns två varianter av en cancergen som är kopplad till bröst-, lung- och livmodercancer, och genens två proteinv

2007-10-01

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.