Annons
Hiv-antikroppar väcker vaccinhopp

Svag punkt. Antikroppen (grön och blå) fäster vid en liten del av virusets hölje (röd).

Bild: 
Peter Kwong, Jonathan Stuckey, Tongquing Zhou

Hiv-antikroppar väcker vaccinhopp

Superantikroppar ger vägledning om var viruset är känsligt.

Hiv-virus har varit känt i hela 27 år, men att skapa ett vaccin har visat sig betydligt svårare än man först trodde. En anledning är att viruset ständigt förändrar sig och på så vis gömmer sig för immunsystemet. Nu har amerikanska forskare tagit fram unika antikroppar från en patient, varav två kunde binda till och oskadliggöra hela 90 procent av de testade virusvarianterna. Att människor kan utveckla så effektiva antikroppar bådar gott inför det fortsatta vaccinarbetet.

Antikroppens mål visade sig vara en del av viruset som det använder för att ta sig in i vita blodkroppar – ett höljeprotein kallat gp120. Denna del ser hos de flesta virusvarianter likadan ut. Det är en sådan måltavla som forskarna vill efterlikna för att i förlängningen kunna skapa ett vaccin som får människor att tillverka egna effektiva antikroppar.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)