Annons
Annons

Smak för salt uppstår tidigt

Saltsugen. Den som tidigt smakar salt får smak för det salta.

Bild: 
Medicimage / SCANPIX

Smak för salt uppstår tidigt

Spädbarn som äter salt mat fortsätter att gilla salt långt upp i dagisåldern.

Publicerad:

2012-03-13

Ett högt intag av salt kan i vuxen ålder höja blodtrycket, vilket i sin tur ökar risken för hjärtinfarkt, stroke och andra sjukdomar. Nu har forskare i USA studerat hur tycke för salt utvecklas i spädbarnsåldern.

Vid två månader tycker de flesta barn att en mycket svag saltlösning smakar lika gott som vanligt vatten. Vid sex månader är bilden en annan: barn som fått sparsamt med salt ratar det salta vattnet och dricker hellre kranvatten. Barn som redan har börjat äta salt mat, däremot, föredrar saltvattnet. Och i tre- till fyraårsåldern äter de mer salt än sina kompisar som fick smaka salt senare.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.

Anmäl dig till vårt kostnadsfria veckobrev med ett urval av de senaste nyheterna.

.