Annons

Bild: 
iStock

Är det bra att strö socker i såren?

Under 1980-talet använde Thoraxklinikens kirurger vid Karolinska sjukhuset strösocker för att motverka infektion hos vissa patienter. Vanligt socker hälldes rakt in i en öppnad bröstkorg. Jag har även sett socker användas på liknande sätt i ett BBC-program. Fungerar detta, och används i så fall metoden i Sverige i dag?

/Maj Klaesson Nilsson, Huddinge

Annons

Publicerad:

2014-12-26

Det stämmer att vi på 1980-talet testade denna metod vid allvarliga infektioner i bröstkorgen. Det finns också beskrivet i vetenskaplig litteratur, att man har behandlat med honung på motsvarande sätt. Den höga sockerhalten orsakar celldöd hos bakterierna. Hypotesen är att sockret genom så kallad osmos orsakar ett vätskeflöde ut ur bakterien så att den skrumpnar ihop. Metoden fungerar, men vi använder den inte längre eftersom vi tycker att vi har bättre, mer praktiska alternativ.

/Per Bergman, överläkare vid Thoraxkliniken, Karolinska universitetssjukhuset, Solna

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.