Nytt sätt bedöma hjärnskada

Mätning av tre olika proteiner ger läkare chans att bedöma hur skadad hjärnan blivit.
Publicerad

Vid hjärtstopp berövas kroppen sin blodförsörjning. Att vara utan syre en kort stund ger minnesförlust, medan längre perioder ger svår hjärnskada. Nu går det att fastställa hjärnskadans omfattning med hjälp av ett blodprov som sedan följs upp med ett prov på ryggmärgsvätska, likvor.

Blodprovet ska tas inom några dagar efter hjärtstoppet, och man mäter halterna av två proteiner. Medvetslösa patienter med låga värden återhämtar sig vanligen. I likvorprovet som tas efter två till tre veckor mäter man om ett tredje protein kallat neurofilament förekommer. Höga halter tyder på att det läcker mycket från nervsystemet, och då är skadan allvarlig.

– För första gången har vi ett objektivt sätt att avgöra vilka patienter som har störst chans att återfå sin tidigare funktionsnivå. Metoden är också ett bra verktyg för att förklara för anhöriga hur skadad den medvetslösa personen är eftersom detta inte alltid syns vid EEG- eller datortomografiundersökning, säger neurologen Hans Rosén. Resultaten presenteras i hans doktorsavhandling som lagts fram vid Institutionen för klinisk neurovetenskap, Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor