IQ växlar under uppväxten

Ungdomars IQ kan förändras rejält på några år. Nya hjärnbilder avslöjar hur den grå substansen förändras i samma takt.
Publicerad
**Geniknölar**. Det gula området hänger samman med förändringar i verbal förmåga; det röda med icke-verbal förmåga.
Bild: Ramsden S Et Al. / Nature

IQ-tester används ibland för att förutsäga hur människor kommer att klara sig i skolan eller i arbetslivet.

– För grupper är det rimligt, men för enskilda individer kan det bli helt fel, säger Sue Ramsden, psykolog vid University college London, Storbritannien.

Hennes forskargrupp testade IQ hos 33 ungdomar i lägre tonåren år 2004, och upprepade testet fyra år senare. Mätningarna visar att var femte person hade höjt eller sänkt sitt IQ med minst 15 poäng – tillräckligt mycket för att till exempel byta ut etiketten ”genomsnittlig” mot ”begåvad”.

Sue Ramsden menar att många felaktigt tror att IQ är en konstant egenskap. Variationer över tid brukar betraktas som mätfel, till exempel på grund av att personen blev störd under något av testen. Men bilder av ungdomarnas hjärnor – som också togs med fyra års mellanrum – avslöjar ett samband med hjärnans biologi.

Forskarna upptäckte att ungdomar som ökat sin verbala förmåga hade fått mer grå substans i den del av hjärnan som behövs för att prata. Ett liknande samband fanns mellan icke-verbal förmåga och ett område känt för att styra fingrarnas rörelser.

– Om förändringar i IQ var mätfel skulle vi inte se någon sådan koppling, säger Sue Ramsden.

Hon tror att både stigande och sjunkande IQ åtminstone delvis beror på skolan.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor