Vad hämmar regnbågen i Sverige?

Publicerad

**Fråga:** Om jag har förstått saken rätt förökar sig utplanterad regnbåge (Oncorhynchus mykiss) endast i undantagsfall i Sverige, medan utplanterad kanadaröding (Salvelinus namaycush) är mer framgångsrik. Men i Nordamerika återfinns båda arterna naturligt i klimat liknande det svenska. Vad är det som hämmar regnbågens fortplantning?

*Ola Lindroos*

**Svar:** Det kan finnas flera förklaringar. Vårt klimat är något kallare än Nordamerikas, vilket gör att regnbågsynglen troligen får en sen start. Trots det växer de bra och når motsvarande storlekar som öringyngel i samma vattendrag. Men till skillnad från kanadarödingen lever regnbågen i sjöarnas varmare vattenlager, där det finns många rovfiskar, till exempel gös, stor abborre och gädda. Därför är det förmodligen svårt för regnbågen att överleva och återkomma för lek. Kanadarödingen däremot uppehåller sig i djupare vattenlager där det finns mycket färre fiender. Men skulle vi hitta en varm sjö med syrerikt vatten utan andra rovfiskar, skulle nog regnbågen också lyckas etablera sig i Sverige.

*Erik Degerman, fiskeribiolog, Sveriges lantbruksuniversitet.*

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor