Lönedagen livsfarlig för fattiga

Publicerad

Antalet dödsfall ökar markant på lönedagen­, särskilt bland unga och fattiga. Andelen som dör när de får lön ökar med 23 procent, oavsett på vilken veckodag lönen betalas ut. Mönstret är extra tydligt bland låginkomsttagare och personer i åldern 18–35 år. Män och kvinnor drabbas i lika hög grad.

Forskarna tror att människor med små ekonomiska marginaler påverkas mer av löneutbetalningen, vilket gör dessa grupper mer affekterade på lönedagen. Lönen kan då leda till en ökning av ”hälsofarlig konsumtion och aktivitet”, enligt forskarna. Hjärtproblem och stroke är de vanligaste lönedagsrelaterade dödsorsakerna.

Studien bygger på alla offentliganställda under åren 1995–2000 och är utförd vid Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor