Blodet salt som Östersjön

Det sägs att vi har världshavens salthalt i våra kroppar, att livets ursprung i havet har lämnat detta avtryck i vårt blod, vår svett och våra tårar. Det är väldigt poetiskt – men är det sant? Har haven ens samma salthalt i dag som när livet tog sig upp på land?

/Sandra

Publicerad
Salthalten i blodet är detsamma för alla ryggradsdjur – med ett enda undantag.
Bild: Getty images

Svar: Detta är en intressant fråga, och som så ofta är svaret både ja och nej. Såvitt vi vet har havet varit ungefär lika salt som nu under mycket lång tid, många hundra miljoner år. Men våra kroppsvätskor är inte alls lika salta som havet. Oceanernas salthalt varierar mellan ungefär 30 till 35 promille, medan kroppsvätskornas normala salthalt är 9 promille. Ditt blod är alltså ungefär lika salt som Östersjön. Detta gäller för alla ryggradsdjur – däggdjur, fåglar, kräldjur, amfibier och fiskar – med ett enda undantag. Pirålen, en bisarr och primitiv varelse utan käkar som lever i haven på djupt vatten, bland annat längs den svenska västkusten, har faktiskt oceanernas salthalt i blodet.

Anledningen till att våra kroppsvätskor håller så låg salthalt är osäker. Det är möjligt att ett tidigt stadium av ryggradsdjurens evolution (för sådär 450 miljoner år sedan, då våra förfäder var käklösa ’fiskar’ som något liknade pirålen) ägde rum i bräckvattensmiljöer som till exempel flodmynningar. De tidiga ryggradsdjuren anpassade kanske sin inre salthalt till den bräckta miljön och behöll den sedan oförändrad framtill i dag, medan pirålen behöll sin ursprungliga högre salthalt. Vi vet inte säkert, men kanhända är det som skvalpar i dina ådror alltså inte själva urhavet, utan det bräckta vattnet i en urgammal flodmynning.

/Per Ahlberg, professor i evolutionär organismbiologi, Uppsala universitet

Har du en fråga till en forskare?

Mejla fraga@fof.se så tar Anders Nilsson, vetenskapsjournalist och redaktör för avdelningen Frågor + Svar, emot den.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor