Säker guidning genom järnålderns symbolvärld

Publicerad

Bild: Privat

Varför bär vi våra förlovnings- och vigselringar på just ringfingret? Jo, för att romarna gjorde det och bruket spred sig norr­över för ett par tusen år sedan. Om det och mycket annat berättar den produktive författaren Kent Andersson i Järn­ålderns symboler och dolda budskap.

Som arkeolog och tidigare ansvarig för Historiska museets järnålderssamlingar torgför han inte nyandliga tolkningar, utan beskriver återhållet föremål som en gång haft stor laddning och visat på ägarnas status. Med säker hand lotsar han läsaren från romerska lyxartiklar, gäckande runbudskap och eldslagningsstenar till guldets magi, i halsringar, berlocker och andra smycken. Den vikingatida djur­ornamentikens alltmer stiliserade former är en tråd han spinner vidare på från förra boken, Järnålderns djur.

Även om många innebörder gått förlorade fascinerar uttrycken än i dag. Bäst blir det när författaren stannar upp vid större skeenden, som hur rika guldfynd i Badelunda utanför Västerås visar hur detta maktcentrum länkades till Själland för 1 800 år sedan.

Järnålderns symboler och dolda budskap

Kent Andersson
Carlssons bokförlag

F&F Evenemang:

En kväll om livet efter digitaliseringen

En tankeväckande och lärorik kväll med teknikhistorikern Nina Wormbs, sociologen Malin Åkerström, filosofen Hans Ruin och litteraturvetaren Jesper Olsson. 25 januari på Playhouse Teater i Stockholm.

Läs mer och boka

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 nummer om året och dagliga nyheter på webben med vetenskapligt grundad kunskap.

Beställ idag
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor