Abdulrazak Gurnah får årets Nobelpris i litteratur

”En av de tongivande postkoloniala författarna från Afrika” säger Svenska Akademiens Anders Olsson.

Publicerad

Bild: Niklas Elmehed © Nobel Prize Outreach

”För att kompromisslöst och med stor medkänsla ha genomlyst kolonialismens verkningar och flyktingens öde i klyftan mellan kulturer och kontinenter” lyder motiveringen.

Abdulrazak Gurnah föddes 1948 i  Tanzania och kom till England i slutet på 1960-talet. Han har fram till sin pensionering varit verksam som professor i litteraturvetenskap vid universitetet i Kent, England.

Han har skrivit tio romaner och ett flertal noveller. Två av hans främsta verk är romanen Paradise och Afterlives.

”En av de tongivande postkoloniala författarna från Afrika” säger Svenska Akademiens Anders Olsson.

Här kan du läsa en fördjupad artikel om Abdulrazak Gurnahs författarskap.

Innan offentliggörandet sa Mats Almegård att det av årets förhandsdiskussioner märks att vi nu pratar mer om litteraturen igen. Men diskussionen är också lite mer allmänt politisk: som att tidigare pris varit alltför starka euro- och nordamerikacentrism – och att det är hög tid för en författare från Afrika, Asien, Latinamerika eller Australien.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

– Det som ger Nobelpriset i litteratur lite extra strålglans och tyngd är att Svenska Akademien är rätt oförutsägbara i sina val. Själv har jag länge längtat efter ett pris till den rumänske författaren Mircea Cartarescu, främst för hans encyklopediska och vindlande romaner (och främst för trilogin Orbitór), men jag skulle även gärna se sydkoreanska Han Kang som segrare – hennes böcker håller yppersta litterära klass, men är troligen för få för Akademien.

Efter några minst sagt turbulenta år kring Nobelpriset i litteratur fick vi förra året en värdig vinnare i poeten Louise Glück, som också blev ett steg tillbaka till ett slags Nobelpris-normalitet, menar Mats Almegård som för andra året bevakar Nobelpriset i litteratur för Forskning & Framsteg.

– Jag ser mycket fram emot att vara på plats i Börshuset i Gamla stan för tillkännagivandet. Förra året var antalet journalister begränsat, så då fick jag följa det i direktsändning i radio. Det ska bli spännande att vara på plats och insupa den förväntansfulla och spända stämningen, säger han.

Publicerad

Samhälle & kultur

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor