Håll hjärnan ung genom att lära dig nytt

En gammal människa måste utmanas för att minnet ska förbättras. Det räcker inte med att sitta hemma och lyssna på sin favoritmusik och lösa korsord. En ny studie visar att man måste lära sig nya saker för att få effekt.

Publicerad
Att vid hög ålder lära sig sy lapptäcken ger bättre minne.
Bild: Istockphoto

I en studie vid Texas university fick personer mellan 60 och 90 år utföra olika uppgifter i 15 timmar per vecka under tre månader. En grupp fick lyssna på musik och lösa korsord i hemmet, en annan grupp engagerades i sociala aktiviteter, utflykter och underhållning. En tredje grupp fick lära sig något nytt: antingen att fotografera digitalt eller sy lapptäcken, eller båda.

 Efter tre månader hade de som lärt sig nya saker bättre resultat på kognitionstester jämfört med de andra grupperna. Framförallt hade det episodiska minnet förbättrats, det vill säga minnet av sådant som man själv är med om. Socialt engagemang hade ingen effekt på kognition.

– Man kan spekulera i om utmanade mentala aktiviteter kan sakta ner åldrandet av hjärnan, säger forskaren Denise Parks, som lett studien, i ett pressmeddelande.

Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor