Osannolikt att någon blir äldre än 125

Fransyskan Jeanne Calment var 122 när hon dog för snart tjugo år sedan. Rekordet är extremt svårslaget, enligt en studie av befolkningar i 41 länder.

Publicerad
Jeanne Calment firar sin näst sista födelsedag.
Bild: wikimedia

I Sverige ökade den maximala livslängden från 101 år på 1860-talet till 108 år vid slutet av förra seklet. Siffrorna har använts som argument för att trenden mot allt högre rekord kommer att fortsätta.

Men enligt forskare i USA kan det finnas en naturlig gräns för hur gammal en människa kan bli. Visserligen ökar den förväntade livslängden på de flesta håll i världen. Det beror främst på färre dödsfall bland unga, och med tiden bland människor allt längre in i ålderdomen. Men under de senaste decennierna har trenden klingat av. För dem som redan levat uti hundrade år märks inga ökande chanser till ett ännu längre liv, rapporterar forskarna i Nature.

En detaljerad studie av data från Frankrike, Japan, Storbritannien och USA avslöjar att trenden mot nya åldersrekord planade ut på 1990-talet. Enligt forskarnas beräkningar är chansen att någon människa på jorden under ett givet år kommer att fira sin 125-årsdag mindre än 0,1 promille.

Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor