Turkisk forskare fängslad efter larmrapport om föroreningar

En turkisk livsmedelsingenjör och människorättsaktivist dömdes till 15 månaders fängelse efter att ha publicerat resultaten från en studie som kopplade giftiga föroreningar till en hög förekomst av cancer i västra Turkiet.

Publicerad
Den turkiska forskaren Bülent Şık dömdes för att ha offentliggjort en studie av förorening längs floden Ergene i västra Turkiet. Studien gjordes på uppdrag av turkiska myndigheter. 
Bild: Användare CeeGee på Wikipedia, CC BY-SA 4.0

Bülent Şık, före detta biträdande direktör för centrum för livsmedelssäkerhet och jordbruksforskning vid Akdeniz universitet, dömdes för att ha avslöja sekretessbelagd information efter att han publicerade sina forskningsresultat i en turkisk tidning 2018.

Studien gjordes på uppdrag av Turkiets hälsoministerium, med målet att se om det fanns ett samband mellan gifter i jord, vatten och mat och den höga förekomsten av cancer i västra Turkiet. Under fem års arbete upptäckte Şık och hans forskarkollegor farliga nivåer av bekämpningsmedel, tungmetaller och polycykliska aromatiska kolväten i mat- och vattenprover.

Vatten i flera bostadsområden konstaterades också vara osäkert att dricka på grund av bly-, aluminium-, krom- och arsenikföroreningar.

Forskaren uppmanade till åtgärder

Vid ett möte 2015, efter att studien avslutats, uppmanade Şık regeringstjänstemän att vidta åtgärder, enligt sitt vittnesmål i domstolen som citeras av Science magazine. När ytterligare tre år gått, tröttnade han på tystnaden, och publicerade sina resultat i tidningen Cumhuriyet.

− Det som är ganska slående i det här fallet är att hälsoministeriet inte hävdade att det som Bülent Şık publicerade inte var sant, säger Milena Buyum, på Amnesty International till Science magazine. I stället, säger Buyum, hävdar regeringen att informationen om hälsofaran var konfidentiellt.

Vägrade uttrycka ånger

Enligt turkisk lag kunde Şık ha undvikit fängelse genom att uttrycka ånger, vilket han dock vägrade att göra.
Många turkiska forskare har stängts av från sina jobb, åtalats eller avtjänat fängelsestraff efter stridigheter som följde på det misslyckade kuppförsöket mot regeringen under 2016.

Här kan du läsa mer om fallet i Science.

Publicerad

Miljö & klimat

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor