Annons

Labbråttor är feta och orörliga

Tjock och trött. Råttor i laboratorier brukar ha fri tillgång till mat.

Bild: 
Mauro Fermariello/Science Photo Library

Labbråttor är feta och orörliga

Annons

För mycket mat och för lite motion gör att många råttor och möss i laboratorier får högt blodtryck, diabetes och andra sjukdomar. Det kan leda till missvisande resultat när djuren används för att utveckla läkemedel för normalviktiga människor, skriver en grupp amerikanska forskare i tidskriften PNAS.

Dagens standardburar för råttor och möss brukar erbjuda fri tillgång till pellets. De amerikanska forskarna anser att försöksdjuren i stället borde få mat vid regelbundna tider och dessutom ha möjlighet att motionera i ett springhjul.

Samtidigt påpekar de att dagens feta försöksdjur kan vara väl lämpade för forskning om sjukdomar som drabbar den allt större andelen människor som är överviktiga och motionerar för lite.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.