Rikt om människans historia

Publicerad

Yuval Noah Harari är verksam vid Hebrew University of Jerusalem, och har specialiserat sig på makrohistoria. Sapiens, som utkom förra året, är redan översatt till nästan 30 språk och har en bra potential för att bli en bästsäljare.

I Sapiens beskriver han de viktiga övergångarna mellan olika sätt att leva och vara människa – den kognitiva revolutionen, jordbruksrevolutionen för 10000 år sedan, skrivkonstens och religionernas uppkomst, den vetenskapliga revolutionen, kapitalismen och så vidare.

Här presenteras massor av intressant forskning – inom arkeologi, antropologi, biologi, psykologi och förstås historia. En verklig bladvändare för en historienörd som undertecknad. Men inte bara historienördar, vill jag tillägga. Yuval Noah Harari uppvisar som sagt ett för humanister ibland ovanligt intresse och kunnande i såväl samhällsvetenskap som naturvetenskap, vilket gör boken originell och extra läsvärd.

Yuval Noah Harari börjar från början när vår art uppstod och går sedan framåt. Som en röd tråd visar han hur mycket av historien som bygger på vår unikt mänskliga förmåga att upprätthålla gemensamma fantasier – vare sig det handlar om gudar, nationer eller aktiebolag.

Sapiens

Yuval Noah Harari
Natur & Kultur

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor