Många tjänar på Nobelpriset

6 frågor till Gustav Källstrand, doktor i kulturhistoria, programredaktör vid Nobelprismuseet och känd från SVT:s Nobelsändning.

Publicerad

1 | Vad är Andens olympiska spel för bok?

– Titeln kommer från en artikel i Svenska Dagbladet 1897 där man skrev att Nobelpriset skulle bli en motsvarighet till OS. 1896 var året för de första moderna olympiska spelen. Boken täcker prisets första 30 år och handlar om prisets tillkomst, hur man satte upp regelverket för pristagare, pengar och förvaltningen.

2 | Varför valde du den perioden?

– För att frågan om vad Nobelpriset skulle vara låg öppen fram till 1930-talet. Priset är en viktig del av Alfred Nobels donation, men en annan viktig del var att Stockholm skulle bli ett centrum för vetenskap och litteratur. Den årliga prisutdelningen drog hit blickarna, men det som skulle behålla blickarna var forskningsinstituten.

3 | Vad har gjort Nobelpriset så stort?

– Dess användbarhet. Alla som är intressenter har haft nytta av priset. De prisutdelande institutionerna fick prestige och pengar så att de kunde bygga forskningsinstitutioner. Karolinska institutet kunde till exempel bli ett modernt forskningsuniversitet, vilket det inte var innan.

– I början dök inte alla pristagare upp på prisutdelningen, men så småningom började de ikläda sig rollen som pristagare, eftersom det gynnar dem själva, deras forskning, deras institutioner och deras länder. Även de av dagens pristagare som inte är bekväma med uppmärksamheten inser att det är viktigt.

– Den här tanken med användbarhet är ett sätt att se på saker även utanför Nobelpriset. Vem har nytta av något?

4 | Hur blev du intresserad av Nobelpriset?

– Jag är intresserad av vetenskapssociologi. Vad betyder det för karriären att publiceras på rätt ställe, jobba på rätt universitet och ha de rätta nätverken? Nobelpriset är ett bra ställe att studera det här på. Jag disputerade på medierapporteringen om Nobelpriset de första tio åren.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

5 | Hur har pandemin påverkat Nobelpriset, nu när alla inte samlas för prisutdelning och fest?

– Nobelfesten blev en del av prisets identitet och är det än i dag. Men utanför Sverige förknippas priset inte med en fest i december, utan det är offentliggörandet i oktober som är det viktigaste. Priset utan fest är inget problem för bilden av priset utifrån.

6 | Vilken är din favorit bland årets pristagare?

– Jag tycker att det finns en fin poäng i att ge ett fysikpris till klimatforskning. Det är ett tydligt statement – och det är en viktig uppgift som priset har.

Publicerad

Samhälle & kultur

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor