Annons

Svenska flaggan

Sedan 1983 firas nationaldagen den 6 juni, till minne av Gustav Vasas val till kung 1523 och antagandet av ny författning 1809. År 2005 blev nationaldagen dessutom en helgdag. 

Bild: 
istockphoto

Den svenska nationaldagen firas främst av invandrare

Nationaldagen är en ung helgdag som firas i måttlig utsträckning av en blandad skara – främst invandrare, kristdemokrater och äldre män.

Annons

Enligt SOM-institutet vid Göteborgs universitet firar omkring 25 procent av befolkningen den svenska nationaldagen, vilket kan jämföras med att 86 procent firar midsommar och att 3 procent deltar i en första maj-demonstration.

Vilka är det då som firar Sverige den 6 juni? Framför allt är det personer som är äldre än 65 år. Om man ser till partisympatier så är kristdemokrater mest entusiastiska, följda av centerpartister, folkpartister och sverigedemokrater. Vänsterpartister är minst benägna att fira.  

Män firar något mer än kvinnor, och landsortsbor mer än stortstadsbor. Och de från högre tjänstemannahem firar mer än de från arbetarhem. Men mest av alla firar invandrare – särskilt de som kommer från ett utomeuropeiskt land. De som invandrat från något av våra närmaste grannländer firar däremot nästan lika lite som vänsterpartister.

Det framgår av rapporten I framtidens skugga (2012), som bygger på SOM-undersökningarna från Göteborgs universitet.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.

9

Kommentarer

"Men mest av alla firar invandrare – särskilt de som kommer från ett utomeuropeiskt land." <- hoppas det där gjorde ont för SD & övriga snyftnationalister!

Inte alls. Vem vill fira en dag där pk-mobbens förakt mot oss svenskar når nya rekordhöjder? En påtvingad dag från överheten för att piska på oss multikulti och tala illa om svenskarna i såväl radio och tv och tidningar. Nej, svenskarnas nationaldag är och förblir midsommarafton, den kan ni inte ta ifrån oss hur gärna ni än vill och den kommer de "nya" aldrig att förstå.

Så du menar alltså att denna dag, då regeringsformen år 1809 antogs & då Gustav Vasa i Strängnäs Domkyrka utnämnde som kung av Sverige 1523, är som du så vackert uttryckte det, "svenskfientlig"? Att 6te Juni är till för att "tala illa om svenskarna" som du så vackert uttryckte det? Okej att Fredrik Reinfeldt & Mona Sahlin kanske uttryckt sig på ett sätt som fått SDare att få en ståpäls som heter duga, men tycker du att vi med utomeuropeisk bakgrund är så "svenskfientliga"? Du ska veta att de flesta av oss, även vi som råkar ha muslimsk bakgrund, också firar midsommarafton. Vad anser du om det? Är det PK att även vi såkallade "invandrare" också är med & firar svenska traditioner? För jag är gärna med & firar, lika mycket som jag firar newroz med min släkt. Det är det som är det fina med mångkultur, man kan plocka lite vad man vill i det bästa av flera världar. Speciellt i det här vackra landet Sverige!

Problemet är ju inte att ni firar "vår" dag om man nu vill uttrycka sig så. Problemet är ju att 6:e juni, nationaldagen, är ett jippo med allt annat än Svenska traditioner. Det bjuds på mat från hela världen, det ska viftas med flaggor från "exotiska" länder, dansas och sjungas afrikanska danser och sånger osv osv. Alltså allt annat än att fira det Svenska och svensk historia. Man tävlar i att bräcka varandra om hur förträfflig mångkulturen är och att Sverige och svenskarna inte varit någonting alls utan den.

Så nej. Nationaldagen kommer aldrig bli större än Midsommar då Midsommar firas i hemmen för det mesta, och i hemmen behåller man de gamla svenska traditionerna.

Jag förstår verkligen inte varför du ser ett problem - ingen hindrar dig från att tillsammans med andra intresserade ordna ett supersvenskt firande av midsommar och om ni vill även 6:e juni. Om du stör dig på att det finns människor i landet som inte ser det på precis samma sätt - ja, det kan ingen hjälpa dig med. Jag tycker nog att det är väldigt svenskt att uppmärksamma mångkulturen som ju finns i landet.

Klart det inte svider för oss i SD. Jag röstar inte SD på grund av ett hat mot invandrare, snarare ett hat mot invandringspolitiken bland annat. Det förvånar mig inte att svenskar skippar nationaldagen. Säkert en anledning till varför nationalismen stiger, för att det är något Sverige saknar!

Ja, sedan kan man notera att olika undersökningar ger olika siffror - och glappet förklaras troligen av den enkla anledningen att vi inte riktigt vet vad "fira" betyder i sammanhanget. Och i många kommuner ordnas ceremonier för de nya svenskar som fått medborgarskarp, vilket kan dra upp siffrorna för denna grupp. /Henrik Höjer

Håller med Henrik. Jag ska själv på en sådan lunch där vi politiker välkomnar de nya medborgarna i kommunen

Jag Kom till Sverige i 2008, kanske inte så många kommer att tro mig, men Sverige är hem för mig och för många andra invadrare.. Hjälp och stöd jag har fått här, har jag inte fått i mitt hemland. All respkt och kärlek till mitt hemland Sverige och svenskar :)