Sociala medier i Syrien hjälper forskarna

Även i krigets Syrien har de flesta en mobiltelefon i fickan. Alla filmer som cirkulerar på nätet analyseras nu av forskare som försöker skapa en bild av läget på marken.
Publicerad

Vad som egentligen händer i inbördeskrigets Syrien är svårt att veta. Journalister har svårt att komma in och regimens information är knapphändig. Men forskare vid Institute for the study of war i Washington analyserar nu kriget via sociala medier. Många rebellgrupper är aktiva på facebook och lägger ut massor av filmer på youtube varje dag. Många filmar strider och frontlinjer, och all denna information kan sättas samman i stora databaser. Genom att analysera dessa inlägg och kontrollera mot andra uppgifter på bloggar och i media försöker forskarna få en bild av vad som händer.

I juni 2011 grundades Fria syriska armén av deserterade flygofficerare. Soldater som deserterar filmar ofta sig själva med sitt id-kort medan de förklarar sin lojalitet till Fria syriska armén och förklarar att de byter sida. Filmklippen läggs sedan ut på youtube.

– Med hjälp av dessa filmer kan vi se hur den Fria syriska armén organiseras och hur nya brigader sätts samman, förklarar Joseph Holliday som är forskare på Institute for the study of war i en film på [institutets hemsida](http://www.understandingwar.org/press-media/webcast/identifying-rebel-groups-syria-analytical-methodology).

Analyser av filmerna på youtube visar var striderna är som intensivast och möjliggör även taktiska analyser av förbandens beväpning och aktivitet.

Den sekulära Fria syriska armén samarbetar med både inhemska och tillresta islamister av olika karaktär. I en tidigare [analys](http://www.understandingwar.org/report/jihad-syria) av oppositionens sammansättning har man visat att ryktena om tillresta Al-Qaidakrigares närvaro verkar överdrivna, men att syriska salafister (ultrakonservativa sunnimuslimer) har genomfört ett stort antal bombdåd och framgångsrika attacker mot regimen sedan i somras.

Deras främsta organisation, Jabhat Nusra, attraherar även sekulära rebeller tack vare sin militära styrka och sin effektivitet. Jabat Nusra är också aktiva i striderna kring Aleppo, och har ett visst folkligt stöd.

Men detta stöd bottnar snarare i deras militära framgångar än i deras radikala islamism, enligt forskarna vid Institute for the study of war.

Samtidigt spelar dessa islamistiska organisationer regimen i händerna – de bekräftar al-Assads version av kriget, och avskräcker USA och västvärlden från att vilja intervenera.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor