Så ska vi leva våra liv

"...att jag ej tror mig veta det jag ej vet."
Publicerad
**Nils-Eric Sahlin** är filosof i Lund.
Bild: Mikael Risedal

Nils-Eric Sahlin väljer Sokrates

”Ty det förefaller, som skulle ingen av oss veta något verkligt värdefullt, men han tror, att han vet det utan att veta det, under det att jag varken vet det eller tror mig veta det. Just på denna lilla punkt synes jag således vara visare än han, att jag ej tror mig veta vad jag ej vet.”

Sokrates

Det är Sokrates som talar. Han håller sitt försvarstal. Dömd till döden. Kanske har han bara någon timme eller några dagar kvar innan han tömmer giftbägaren.

Den viktigaste av alla frågor, lär oss Sokrates, är hur vi ska leva våra liv. Citatet ger oss vägledning – vi behöver kunskap. Men allt vi tror oss veta är inte kunskap. Ibland är våra övertygelser baserade på dåliga belägg, vi ser det inte eller vi kanske helt enkelt inte vill se det. Ibland är de ren och skär villfarelse. Det är med andra ord viktigt att vi ständigt, klarögt och envist ifrågasätter det vi tror oss veta.

Detta är självklart. Det vet alla visa män och kvinnor. Men det räcker inte. Det krävs mer av oss. Vi måste kartlägga vad vi inte vet. Vi ska kartera även vår kunskapskartas vita fläckar. Vi ska ärligt och tydligt beskriva våra kunskapsluckor. Vi har helt enkelt en moralisk skyldighet att ta både vårt vetande och vårt ovetande på allvar.

Publicerad

Samhälle & kultur

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor