Därför färgar forskare fontäner blodröda

Flera fontäner i Stockholm fylldes med låtsasblod i protest mot regeringens klimatpolitik. Bakom aktionen står bland andra Scientist Rebellion.

Publicerad

Extinction Rebellion och systerorganisationen Scientist Rebellion fyllde fontänen i Kungsträdgården med låtsasblod.
Bild: Sara Mac Key.

Fredagen 16 juni bjöd regeringen in näringsliv, civilsamhälle, intresseorganisationer och akademin till ett nationellt klimatmöte i Stockholm. Samtidigt färgades flera av stadens fontäner blodröda, bland annat i Kungsträdgården, på Sergels torg, vid Stadsbiblioteket och på Norra Bantorget.

Bakom aktionen står Extinction Rebellion, en internationell grupp för miljöaktivister, samt systerorganisationen Scientist Rebellion, som består av forskare. Med låtsasblodet i fontänerna protesterar aktivisterna mot att representanterna från forskning och civilsamhälle är få och endast inbjudna som åhörare på klimatmötet.

Färgen som hälldes ut är giftfri.
Bild: Sara Mac Key.

På blodigt allvar

Esther Hauer är universitetslektor på institutionen för pedagogik, didaktik och utbildningsstudier vid Uppsala universitet. Hon är också engagerad i Scientist Rebellion.

– Det är blodigt allvar nu, men klimatkrisen tas inte på tillräckligt stort allvar, säger Esther Hauer till Forskning & Framsteg på plats i Kungsträdgården.

Aktionen skapade uppmärksamhet och vid Kungsträdgården stannade flera för att fotografera tidigt på morgonen. Efteråt samlades aktivisterna vid det nationella klimatmötet som hålls på Kungsholmen. Här anslöt också aktivister från fler organisationer från civilsamhället.

Färgen är helt giftfri, men Stockholms stad kommer att byta ut vattnet i fontänerna.

– Klimatforskningen är tydlig. Vi vet vad som behöver göras, men det händer alldeles för lite. Mina barn är stolta, men också oroliga över jag är ute och demonstrerar. Jag känner mig tvungen att använda alla medel för att uttrycka min oro över situationen, säger Esther Hauer.

I aktionen samarbetade miljöaktivister från Extinction Rebellion med forskare i Scientist Rebellion.
Bild: Sara Mac Key.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag
Publicerad

Miljö & klimat

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor