Annons

Grafik över säkra partisympatier

Vi är mest övertygade direkt efter valet. Andel som är helt säkra på sitt partival i SCB:s partisympatisundersökningar.

Bild: 
SCB

Folkpartister tvekar mest

Väljarnas beslutsamhet inför valet varierar ganska mycket mellan de olika partierna.

Annons

Hur säkra är vi på vårt val när vi går till valurnorna? Forskningen visar att allt fler väljare bestämmer sig sent, byter parti eller taktikröstar. Vid förra riksdagsvalet bestämde sig var tredje väljare först under den sista veckan före valet, enligt Statistiska centralbyrån.

Om man frågar väljarna om hur säkra de är på sitt partival så visar det sig att omkring 70 procent är säkra på sitt val, men denna siffra skiljer sig åt mellan olika partier. Sverigedemokrater och socialdemokrater har störst andel säkra sympatisörer, medan folkpartister och miljöpartister är minst säkra på sitt val.

I regel är män och äldre personer mer säkra på sitt partival än kvinnor och yngre.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.

2

Kommentarer

Jag brukade rösta borgeligt, men gick över till SD efter senaste valet av enkel uteslutningsmetod. Eftersom den extremt höga invandringen av oanställbara kommer att knäcka samhället, så tvingas jag rösta på det enda partiet som förespråkar besinning.

Det var inget lätt beslut, men när det väl var fattat var det en befrielse. Lite som att ta det röda pillret i The Matrix. Skulle jag idag gå tillbaka till att låtsas att jag inte ser vad som sker framför ögonen varje dag på gatan? Börja lyssna på uppenbara lögner? Sverige har enorma problem, och ingen proffstyckare i världen kan prata bort detta enkla faktum.

Det enda jag ångrar är att jag inte slutade vara feg tidigare.

Det är trevligt att du känner att du har hittat rätt, men i min mening är det fega valet att inte ta sitt ansvar som världsmedborgare och rädda våra systrar och bröder i kris bort från en plågsam död. Vi drömmer om ett vackert Sverige utan arbetslöshet, ålderdom och dåliga PISA-rapporter. De drömmer om familjemedlemmar som avrättats och nedbrända städer. Allting är relativt, men det är kanske dags att inse att vi inte kommer att kunna leva i vår bubbla alltför länge till. För även om krigets oro inte når oss kommer miljökatastroferna göra det snart nog om vi fortsätter att leva över naturens tillgångar i sann, egoistisk konsumptionsanda.

Ibland måste man tänka några steg längre, och det är därför jag kommer att rösta på miljöpartiet.