Vanligt test missar infarkter

Ett blodtest som används för att fastställa en hjärtinfarkt går bet på var fjärde patient.

Publicerad

Efter en infarkt läcker det sargade hjärtat ett ämne som kallas troponin T. Halten brukar vara som högst efter ett halvt dygn. Om EKG ser normalt ut brukar läkarna följa halten noga under de första timmarna på akuten. En stabil nivå tyder på att smärtorna beror på något annat än en infarkt, enligt internationella riktlinjer.

– Men det är inte säkert, i synnerhet inte om patienten har väntat några dagar med att ta sig till sjukhuset, säger Ola Hammarsten, överläkare och forskare vid Sahlgrenska akademin i Göteborg.

Hans forskargrupp har undersökt patienter som i efterhand fått diagnosen hjärtinfarkt baserad på ultraljud eller andra metoder. Hos en fjärdedel var halten av troponin T stabil under de första timmarna på akuten. Däremot var den mycket lägre vid ett nytt test efter flera veckor.

Dessa patienter löper större risk att dö än de som får en ändrad halt under de första timmarna. Ola Hammarsten anser att patienter med stabil troponin T-halt på akuten ska testas på nytt efter en vecka, så att de får rätt diagnos och uppföljande vård. Resultaten är publicerade i tidskriften JACC

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor