Annons

Kanada ett halvår efter legaliseringen

Damian Kettlewell är vd för ett av cirka 170 företag i Kanada som har licens för att odla hampa för framställning av cannabisprodukter.

Bild: 
Johan Augustin

Kanada blev i oktober 2018 det andra landet i världen att legalisera cannabis för rekreationsbruk. F&F har besökt Vancouver, där legaliseringen öppnar för nya affärsmöjligheter. Än så länge behåller dock den svarta handeln den största delen av marknaden.

Amber ser ut från sin balkong i downtown Vancouver, tänder en joint och blåser långsamt ut den söta röken. Före den 17 oktober 2018 var det en olaglig handling, men numera är odling, konsumtion och försäljning av cannabis för rekreationsbruk lagligt i Kanada. Amber, 35, är tvåbarnsmamma och en karriärsdriven coach i ledarskap på ett storföretag. Hon beskriver sig själv som en måttlig användare och har konsumerat cannabis i olika former under två årtionden. För det mesta röker hon inte handrullade jointar, utan i stället cannabisolja i kapslar med hjälp av en vaporizer, en förångare som tar bort vissa skadliga ämnen ur röken. Det får henne att slappna av i ett ”liv med högt tempo”. Sedan legaliseringen behöver hon inte oroa sig för rättsliga påföljder när hon röker på offentliga platser.

– Jag föredrar cannabis framför alkohol, säger Amber och förklarar att medan alkohol kan göra henne aggressiv och bakfull så känner hon aldrig något dagen efter att ha konsumerat cannabis.

Trots legaliseringen uppskattas 80 procent av alla cannabisprodukter fortfarande säljas på den svarta marknaden. Detta beror på att efterfrågan är långt över utbudet och att många producenter och försäljare inte har hunnit få licens för att sälja lagligt. Det kostar motsvarande tiotusentals kronor att ansöka om licenser och för konsumenterna är prisskillnaden mellan vitt och svart gräs fortfarande tillräckligt stor för att många ska hålla fast vid sina gamla vanor. Olaglig cannabis kostar omkring 6,50 kanadensiska dollar (cirka 46 kronor) per gram, 30 procent billigare än de lagliga varianterna som ligger på omkring 10 dollar grammet (cirka 70 kronor). Men för några av de som har alla papper i ordning finns målsättningen att bli del av en lukrativ inhemsk marknad och även exportera internationellt. BlissCo är en av Kanadas omkring 170 licensierade cannabisproducenter, där Damian Kettlewell är vd.

– Vi är fokuserade på välbefinnande, och ser stora affärsmöjligheter, säger han och sveper med handen över några av de 500 plantorna som växer i anläggningen.

Damian Kettlewell tror att priserna kommer att sjunka inom två år, när det finns betydligt fler produkter och licensierade odlare och återförsäljare på marknaden.

– Då kommer även den svarta marknaden att minska kraftigt, säger han.

Av Johan Augustin